PVD coating

Wat is een PVD-coating?

PVD staat voor Physical Vapor Deposition, oftewel fysische dampafzetting. Bij deze techniek wordt de coating in een vacuüm omgeving verhit totdat deze verdampt, waarna deze damp over het te coaten object heen gesproeid wordt. Door het hitteverschil tussen de damp en het object, condenseert de coating en vormt zo een dunne, uniforme en hechtende coating voor het object. Deze coating is zo dun, dat deze nauwelijks meetbaar is. Hierdoor blijft ook de oorspronkelijke textuur van het object dat gecoat wordt zichtbaar en voelbaar.

 

Wat is het verschil met een poedercoating?

Los van de techniek waarmee de coatings worden aangebracht, is het belangrijkste verschil tussen een poedercoating en PVD-coating de dikte van de aangebrachte coating. Waar een PVD-coating erg dun is en de textuur van het gecoate object door de coating heen laat komen, is een poedercoating dikker en zorgt voor een uniforme en massieve laag op het gecoate object. Deze verschillen hebben invloed op de wijze waarop de coatings door slijtage beïnvloed worden en de vraag of bij de maatvoering van gecoate producten rekening gehouden moet worden met de laag coating op het product. 

 

Is een PVD-coating bestand tegen slijtage?

Omdat de PVD-coating als damp wordt aangebracht en de coatingslaag zeer dun is, vormt zij geen massieve laag op het gecoate product. Het grote voordeel hiervan is dat de coating bij slijtage niet zal afbrokkelen zoals bij poedercoating het geval is. Wanneer slijtage optreedt, zal de kleur van een PVD-coating op die plek langzaam vervagen. Vanwege de dunne damp is het eigenlijk ook onmogelijk om krassen in een PVD-coating te maken. Of het gecoate object krasgevoelig is, wordt dan ook primair bepaald door de hardheid van het materiaal dat gecoat wordt. 

 

Wat zijn de voor- en nadelen van een PVD-coating? 

Het grote voordeel van een PVD-coating ten opzichte van een poedercoating is de relatieve slijtvastheid van deze coattechniek. Hierdoor hoeft u niet bang te zijn voor stukjes coating die afbrokkelen en het uiterlijk van uw object zouden kunnen verstoren. Daarnaast is een PVD-coating zo dun, dat deze geen invloed heeft op de maatvoering van het product. Tot slot is een PVD-coating een relatief milieuvriendelijke techniek, omdat er minder afval en vervuiling geproduceerd wordt. Het nadeel van een PVD-coating is de kleur op intensief gebruikte plaatsen na verloop van tijd kan vervagen.